جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

پکن:

Beijing

تهران:

Tehran

 برگزاری نشست روسای  اتاقهای مشترک با محمدرضا فرزین ،رئیس بانک مرکزی مورخ 16 بهمن 1403

 نشست مشترک روسای اتاقهای بازرگانی مشترک و بانک مرکزی با حضور رئیس بانک مرکزی  و روسا و اعضا هیات رئیسه اتاقهای مشترک ایران و چین ، مشترک ایران و شرق آفریقا، مشترک ایران و ارمنستان، مشترک ایران و آلمان،مشترک ایران و امارات ، مشترک ایران و ترکمنستان، مشترک ایران و کره جنوبی، مشترک ایران و اسپانیا، مشترک ایران و استرالیا، مشترک ایران و برزیل، مشترک ایران و هند، مشترک ایران و یونان، مشترک ایران و عراق  با هدف بررسی راهکارهای تسهیل روابط مالی و بانکی بین المللی روز سه شنبه مورخ 16 بهمن 1403 در محل بانک مرکزی برگزار شد.

آقای مجیدرضا حریری، رئیس اتاق ایران و چین با شاره به نقش اتاقهای مشترک در توسعه روابط ایران با کشورهای مقصد گفت اتاقهای مشترک به عنوان سفارتخانه های بخش خصوصی در کشورهای مقصد دارای ارتباطات مناسبی هستند که تا کنون توجه ویژه ای نشده و ظرفیتهای موجود در اتاقهای مشترک میتواند در خدمت اجزای حاکمیتی کشور از جمله بانک مرکزی در راستای توسعه مناسبات با سایر کشورها  قرار گیرد.

در ادامه اتاقهای مشترک به معرفی و طرح موضوعات و مسائل مبوطه به شرح ذیل پرداختند:

آقای ابراهیم جمیلی رئیس اتاق مشترک ایران و هند پیشنهاد دادند که در هفته یک روزی مشخص شود که همکاران بانک مرکزی پاسخگوی نمایندگان اتاقهای مشترک بازرگانی  باشند و نمایندگان اتاقها مجاز به مطرح کردن مسائل شخصی نیستند و  در این نشستها صرفا در خصوص رخدادهای بین المللی کشور مقصد و مسائل تجار  به بانک مرکزی بازخورد داده شود و در حال حاضر مهمترین کار اینست که  بانک مرکزی با استفاده از ظرفیتهای  اتاقهای مشترک جهت برنامه ریزی برای رویارویی با سیاستهای جدید آمریکایی و بررسی فرصتها و تهدیدهای موجود اقدام نماید.

رئیس اتاق مشترک ایران و هند مشکلات مربوط به رفع تعهدات ارزی و لزوم بازبینی بخشنامه شماره53 /6247 مورخ 30/03/1403  تاکید کرد و گفت این بخشنامه قابل اجرا نیست و می بایست مورد بررسی قرار گیرد.

 آ قای حسین تنهایی رئیس اتاق مشترک ایران و کره جنوبی در مورد مشکلات موجود در خصوص اوپن اکانت گفت : ظرفیت خوبی بوده و در شرایط فعلی که با کمبود منابع و نقدینگی مواجهیم بدلیل نبود خط اعتباری و با  ایجاد سیستم ثبت سفارش و تخصیص ارز و اینکه مدت زمان زیادی طول میکشد که کار انجام شود  از بانک مرکزی درخواست میشود این مورد که در واقع تامین ارز از خارج می باشد را مورد بررسی قرار دهد و مورد دیگر اینکه  مدت زمان برات های 45 روزه کافی نیست ، ثبات قوانین و مقررات امری ضروری است برای تجار  و زمان تخصیص واقعی ارز برای تجار مشخص نیست و همه این موارد مشکلاتی برای تجار می باشد و مدت خرید زمان 20 روزه نیز کافی نیست خواهشمند است این مدت  افزایش پیدا کند. از مواد دیگر اینست که بانکها بتوانند تسهیلات بیشتری به تجار ارائه بدهند.

آقای عرفان شاکری نسب ، رئیس اتاق ایران و امارات در خصوص استفاده از ظرفیتهای اتاق امارات گفت بانک مرکزی توجهی ندارد در حالی که ارتباطاتی که بابانکهای امارات داریم و یا همکاریهای مشترکی که در قالب تهاتر  میتوان با تجار بزرگ اماراتی داشته باشیم  فرصتهای مطلوبی است که میشود استفاده کرد اما مسائل سیاسی اولویت پیدا کرده است.  وی با تاکید بر اهمیت سرمایه گذاری خارجی گفت متاسفانه درایران به لحاظ اجرایی توجه ویژه نمیشود و سرمایه گذاران خارجی با این شرایط رغبتی به سرمایه گذاری بدلیل وضعیت بی ثبات نرخ ارز در ایران ندارند.

 آقای مسعود برهمن رئیس اتاق ایران و شرق آفریقا ، در خصوص همکاری جهت تشکیل اتاق تهاتر  اعلام آمادگی کردند و پیشنهاداتی  داشتند که در جلسات بعدی مطرح شود.

 آقای حمید رضا مناقبی ، رئیس اتاق ایران و استرالیا  در خصوص اقدامات بانک مرکزی در جهت ارزیابی بخش های مولد و ارزیابی و تحلیل آسیب پذیری  و نظارت بر روند اجرای الگوهای بین المللی در اجرای سیاستهای انقباضی به تشکیل دفتر مستقل جهت بررسی و ارزیابی این مورد پیشنهاد دادند.

آقای شاهین اصغری ، رئیس اتاق ایران و آلمان با اشاره به روابط خوب بانکها با اتاق آلمان از حضور آقای گچ پر زاده در بانک مرکزی و درک اهمیت تجارت با  اروپا از سمت ایشان زمانی که در بانک ملی بودند قدردانی کرد و بر بیتوجهی به تجارت با  اروپا  گاها”در کشور تاکید کرد و گفت به عنوان مثال صنعت و تکنولوژی آلمان در بخش های بسیاری از صنایع ما غیر قابل جایگزین می باشد و صنایع بزرگ ما و تجهیزات آن با تکنولوژی آلمانی شکل گرفته است و باید از طریق شرکای اروپایی نیاز های این صنایع تامین شود و اتاق آلمان آمادکی کامل دارد در کنار بانک مرکزی باشد.

 آقای آرش سلطانی رئیس هلدینگ زر گفت  هدف از حضور ما در این جلسه مطالبه ایجاد  مسیر بانکی درست بادنیا و مراودات با جهان و یک جریان ارزی و نرخ ارز درست می باشد.

آقای مجید موافق قدیری عضو هیت رئیسه اتاق ایران و یونان با اشاره به ارتباطات خوب اتاق در کشور یونان  جهت همکاری بابانک مرکزی  در حوزه تراستی  در یونان با توجه به شرایط اقتصادی یونان  که می تواند شریک مناسب ایران  در اتحادیه اروپا باشد  اعلام آمادگی کرد.

آقای حمید حسینی عضو هیات رئیسه اتاق ایران و عراق  نیز به مشکلات صادرکنندگان جهت بازگشت ارز  اشاره ودرخواست کمک بانک مرکزی در این خصوص را داشتند. شرکت در مناقصات  با همکاری بانکها و وزارت اقتصاد در پروژه های فنی و مهندسی  را اتفاقی مثبت دانسته و درخواست ادامه این جریان را داشتند.

 آقای رمضان بهرامی رئیس اتاق ایران و ترکمنستان نیز با اشاره مشکلات حوزه صادرات محصولات کشاورزی درخواست اعطای اختیارات بیشتر  به استانداری ها جهت استانهای مرزی و عدم اعمال قوانین تعهدات ارزی در خصوص صادرات برخی محصولات کشاورزی که بازار بسیار خوبی در کشورهای همسایه مثل ترکمنستان دارد و می تواند ارز آور باشد  را مطرح کردند.

 اقای  محمد طاهری رئیس اتاق ایران و اسپانیا  در خصوص اهمیت موضوع fatf برای داشتن روابط بانکی  جهت توسعه صادرات به اروپا صحبت کردند.

آقای مصطفی  مالکی ،عضو هیات رئیسه اتاق ایران و چین در خصوص  تامین مالی زنجیره تامین و ابلاغ سیاستهای کلان  از سوی دولت صحبت کردند.

 آقای هرویک یاریجانیان رئیس اتاق ایران و ارمنستان به سردرگمی تجار در واردات و صادرات در پروسه های تخصیص ارز و تهدید جایگزینی  بازارکالاهای صادراتی ایران از سوی  ترکیه و لزوم پیش بینی های موجود از سوی بانک مرکزی درخصوص تهدیدها و فرصتهای موجود و تعیین تکلیف در خصوص وضعیت نرخ ارز پرداختند.

آقای فرهاد منصوبی عضو هیات رئیسه اتاق ایران و چین در خصوص تخصیص ارز  و مشکلات مربوط به سیستم جایگزین سیستم نیمایی که زیرساختهای لازم راندارد و میزان عرضه پاسخگوی نیازهای ارزی بازار نیست مواردی را مطرح کردند.  همچنین  در خصوص مزیتهای مکانیسم مالی ایران و چین  که در زمان آقای همتی مطرح شد و متاسفانه تا کنون انجام نشده ابراز نارضایتی و درخواست همکاری از سوی بانک مرکزی در این خصوص شدند.

آقای مجید رضا حریری رئیس اتاق ایران و چین تاکید کرد که تشکیل سیستم مبادله ارزی از سمت بانک مرکزی کار بسیار درستی بوده اما  بخش های دیگری که در ساماندهی دخیل بوده اند همکاری درستی نداشته اند و وجود چند نرخ متوجه بانک مرکزی نیست و سایر بخش ها باید فعالیت درستی داشته باشند. در خصوص سوبسید صادرکننده می بایست پس از صادرات سوبسید دریافتی از دولت را پس بدهدد و پیشنهاد می دهم در شورای عالی اقتصاد این موضوع  مطرح شود  اگر سوبسید را در مناطق ارزی بگیریم و فقط باید از سوی صادرکننده اظهار شود و دولت دخالتی در نرخ نداشته باشد  بنظر من این امر میتواند بسیاری از مشکلات موجود را حل کند.

 رئیس اتاق ایران و چین  در ادامه گفت : پاسخ دادن به نیازهای مشروع بازار که لزوما قانونی هم نیستند توسط دولت و بانک مرکزی مهم است و واقعیتی است که در بازار ایران وجدود دارد لذا  بدلیل عدم پاسخ از سوی دولت ، بصورت قاچاق وارد میشود و عملکرد سیستم دولت به روالی است که در واقع موجب میشود برخی این نیازهای مشروع  به طرق غیر قانونی از طریق قاچاق تامین شود بنابراین باید بازبینی در این دست قوانین صورت بگیرد. مورد دیگر نیازهای ارزی درهم را میتوان از طریق یوان در چین تامین نمود. این عمل شدنی است و نیاز به همت بیشتر از سوی تمام بخش های تیم اقتصادی دولت دارد.

 آقای حریری در جمع بندی درخواست کرد طبق پیشنهادات مطرح شده یک کمیته دائمی بین بانک مرکزی و مجمع روسای اتاقهای مشترک سریعا برای پی گیری موضوعات مطرح شده تشکیل گردد و مورد دیگر در خصوص توافقات بین الملی مثل بریکس و سازمان همکاری شانگهای و اوراسیا تدابیری اندیشیده شود و میزهایی داشته باشیم که با تعریف های جدا موضوعات بصورت کامل بررسی و رسیدگی گردد.

آقای محمد رضا فرزین ، رئیس کل بانک مرکزی در این نشست با تاکید بر حمایت از بخش خصوصی در مناسبات تجاری و اقتصادی بین المللی ، از مدیران معاونت بین الملل بانک مرکزی خواست با همکاری دبیرخانه اتاق های مشترک بخش خصوصی ، میزهای تخصصی را درباره موضوعات مروبط به بریکس ، شانگهای و اوراسیا به منظور افزایش تعاملات بانکی و پولی و تقویت مناسبات تجاری بخش خصوصی با کشورهای مقصد تشکیل بدهند.

رئیس کل بانک مرکزی پس از شنیدن دیدگاهها و دغدغه های مطرح شده از سوی روسا و اعضا هیات رئیسه اتاقهای مشترک بازرگانی در جهت تسهیل  کار تجار و بازرگانان در حوزه های پولی و بانکی دستوراتی صادر کرد.