رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین میگوید تا زمانی که تکلیف ایران و افکار عمومی با نحوه همکاری و تعامل اقتصادی با چین روشن نشود، نمیتوان به بسیاری از سوالها پاسخ داد.
مجیدرضا حریری در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: یکی از معضلاتی که ما در سالهای گذشته با آن مواجه بودیم، نامشخص بودن تکلیف ما با چین است. وقتی خبری از همکاریهای تازه با چین مطرح شده یا سرمایه گذاری شرکتهای این کشور در ایران نهایی میشود، ناگهان موج منفی رسانهای راه میافتد که کشور را به چین فروختیم و امثال این حرفها، ولی در مقابل اما وقتی خبر میآید که چین در کشورهایی مانند عربستان سعودی، قطر یا سایر کشورهای منطقه سرمایهگذاری کرده، این بار تیتر میزنند که چین، ایران را رها کرده یا قصد همکاری با ما را ندارد! در چنین شرایطی باید بپرسیم تکلیف چیست؟
وی با بیان اینکه برای جذب سرمایه گذاری نیاز به فراهم کردن مقدمات و زیرساختهای لازم است توضیح داد: امروز اقتصاد چین و شرکتهای بزرگ فعال در آن با نقاط مختلف دنیا کار میکند و سطح گستردهای از همکاری را فراهم کردهاند. برای سرمایهگذاری نیاز به امنیت و تضمین شرایط است و با توجه به تحریمهایی که اقتصاد ایران در سالهای گذشته آن را تجربه کرده، برخی از شرکتهای چینی نیز میترسند که در صورت ورود به ایران با محدودیت مواجه شوند.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین ادامه داد: در صورتی که ما این امنیت سرمایهگذاری را تامین کنیم، قطعا شرکتهای چینی نیز به حضور در ایران علاقه نشان خواهند داد. البته بنا نیست که در این حوزه انحصار ایجاد شود و در صورت فراهم شدن شرایط، از دیگر کشورها نیز امکان جذب سرمایه خواهیم داشت؛ اما در حال حاضر همانطور که اروپاییها محدودیتهایی دارند، قطعا نگرانی برای شرکتهای چینی نیز وجود دارد.
حریری با بیان اینکه ایران امروز پنجمین کشور منطقه خلیج فارس در همکاری با چین است بیان کرد: ما در سال ۲۰۱۴ شریک اول تجاری چین در منطقه بودیم اما امروز این جایگاه را عربستان سعودی از آن خود کرده است. برای چین تامین پایدار انرژی یک اولویت اساسی به شمار میرود و قطعا در این راستا با کشورهای منطقه همکاری خواهد کرد اما این به معنی کنار رفتن ایران نیست.
وی خاطر نشان کرد: همکاری با ایران برای چین یک موضوع مهم است و ما همواره جزو تامین کنندگان اصلی انرژی چین بودهایم. در صورتی که مقدمات لازم فراهم نشود، ما برخی فرصتها را از دست میدهیم اما این به معنای کنار گذاشتن ایران از سوی چینیها نخواهد بود و در صورت فراهم شدن شرایط، امکان رشد جدی همکاری و سرمایه گذاری جدید وجود خواهد داشت.