علی حسینی با بیان اینکه یک طیف خاص در دنیا زعفران مصرف میکنند، گفت: در حال حاضر حدود 90 درصد زعفران دنیا در ایران تولید میشود اما این به مثابه اعمال سلیقه ما به خریداران در بازارهای جهانی نیست و ما نمیتوانیم محصول را با نرخی که در نظر داریم بفروش برسانیم.
وی با اشاره به فراهم نکردن زیرساختهای تولید، توزیع و تجارت زعفران در کشور، تصریح کرد: اگر ما انتظار داریم محصولی که تولید میکنیم جهش صادراتی داشته باشد به جای متهم کردن دیگران و سخنان دستوری، اقدامات زیربنایی انجام دهیم تا زعفران همچنان بتواند به عنوان یک محصول صادراتی جایگاه خود را در بازارهای جهانی حفظ کند.
این فعال اقتصادی خشکسالی را عامل کاهش تولید زعفران در سال جاری دانست و افزود: حدود 70 درصد تولید زعفران نسبت به سال گذشته کاهشی شد. البته باید به این نکته اشاره کنم که آمارها در کشور متفاوت و متناقض است، زعفران محصولی است که میتواند شناسنامهدار شود تا دادهها در زمینه تولید و صادرات آن مشخص شوند.
حسینی با بیان اینکه حدود 30 سال است که رتبه نخست تولید زعفران در دنیا را از آن خود کردیم، افزود: در صنایع تبدیلی زعفران هیچ اقدامی صورت نگرفته است و ما سهمی از صنایع تبدیلی زعفران در دنیا نداریم و به حرف زدن بسنده کردیم.
به گفته عضو هیات رئیسه شورای ملی زعفران؛ فروش زعفران کیلویی 1000 دلار پایدار نیست و ما توانایی حفظ این شرایط را نداریم. بنا به آمارهای ارائه شده از سوی گمرک، صادرات زعفران در ماه گذشته حدود 63 درصد نسبت به سال گذشته کاهش داشته است باید این مسئله عارضه یابی و مشخص شود که عیب و مشکل کار کجاست؟ متاسفانه بعد از ایجاد این شرایط هیچ کس اظهارنظری نمیکند و راهکاری برای برونرفت از این مشکل ارائه نمیدهند.
وی با اشاره به کاهش خرید زعفران در دنیا، گفت: با افزایش چند برابری قیمت زعفران خریداران خارجی تمایلی برای خرید از خود نشان نمیدهند خریداران خارجی حاشیه سود و هزینههای صادرات را حساب میکند اما ما میخواهیم زعفران را به همان قیمتی که این محصول در بازارهای جهانی عرضه میشود به خریدارن خارجی بفروشیم.
این فعال اقتصادی تصریح کرد: اما این مهم در شرایط فعلی عملیاتی نمیشود و نخست باید زیرساختها و رایزییهای پیچیده در این زمینه صورت بگیرد تا ما خود مستقیم اقدام به عرضه این محصول در بازارهای جهانی کنیم. باید بتوانیم جایگاه فعلی خود در دنیا به عنوان برترین تولیدکننده و صادرکننده زعفران حفظ کنیم اما متاسفانه در این بخش هیچ اقدامی انجام ندادیم و افرادی که تخصص لازم را ندارند در این بخش ورود کردهاند.
وی در پایان گفت: کشورهای همسایه ما درصدد هستند که این جایگاه را از ما بگیرند 30 سال پیش رتبه نخست تولید زعفران در دست اسپانیا بود اما ما توانستیم زعفرانی با کیفیت جهانی و باقیمت پایینتر از آنها در بازارهای جهانی عرضه کنیم و این چنین ما بازار آنها را گرفتیم، این اتفاق ممکن است برای ما نیز تکرار شود. چراکه کشاورز نمیتواند با قیمت ارزان زعفران تولید کند و ممکن است که ما بازارهای خود را از دست بدهیم