سمینار نمایشگاه و کنفرانس جاده ابریشم دریایی گواندونگ در قرن 21 با حضور هیات اعزامی از استان گواندونگ به سرپرستی آقای وو، معاون مدیر کل اداره بازرگانی این استان صبح روز سه شنبه با هدف گسترش همکاریها در حوزه جاده ابریشم با هماهنگی اتاق مشترک ایران و چین در محل هتل لاله برگزار گردید.
عسگراولادی، رئیس اتاق مشترک ایران و چین ضمن خوش آمد به هیات چینی گفت چین در خاورمیانه بزرگترین شریک تجاری و ایران نیز بزرگترین شریک تجاری چین می باشد و با توجه به حجم صادرات نفت و گاز و کالاهای سنتی به چین نسبت به سایر کشورهای همسایه گرچه چین کشور همسایه نیست اما ما چین را کشور همسایه خود می دانیم.
وی موانع موجود در روابط دو کشور را مسائل بانکی در راس ، مسائل سرمایه گذاری و مسائل ارتباطات دو کشور عنوان نمود و بر لزوم حل مسائل موجود با همکاری مقامات دو کشور تاکید نمود.
وو پی مین ، رایزن بازرگانی سفارت چین در ایران گفت ایران در ایجاد مشترک کمربند اقتصادی جاده ابریشم و جاده ابریشم دریایی نقش مهمی دارد. و روابط ایران و چین طی سالهای اخیر گسترش یافته و با سفر رئیس جمهور چین در ژانویه 2016 به ایران و اعلام ایجاد روابط مشترک راهبردی همه جانبه بین ایران و چین فصل جدیدی در روابط دو کشور آغاز شده است و روابط اقتصادی دو کشور در حال رشد است بطوریکه در شش ماهه اول 2017، اقتصاد چین 6/9 درصد افزایش داشت .در دوره پسا برجام نیز شاهد رشد اقتصادی 3/ 8 در ایران بودیم.
وی با تایید موانع موجود در روابط دو کشور تصریح نمود با آگاهی از ووضعیت موجود و مشکلات پیشروی فعالین تجاری، دو کشور می بایست برای حل مسائل تلاش و همکاری نمایند. وی با اشاره به مشکلات بانکی گفت کشور چین همکاری خوبی در این زمینه داشته است و دولت چین بانکهای تجاری خود را برای تقویت روابط با بانکهای ایران ترغیب می نماید و امیدواریم موانع برطرف گردد.
رایزن بازرگانی سفارت چین درتهران با اشاره به رشد 30 درصدی روابط تجاری دوکشور در شش ماه اول 2017 تصریح کرد دو کشور ایران و چین مهمترین شرکای تجاری یکدیگر هستند بطوریکه چین بزرگترین خریدار محصولات نفت و گاز ایران و بزرگترین مقصد کالاهای غیرنفتی می باشد.
وو پی مین پیشرفت پروژه های مهم دو کشور را مثبت ارزیابی نمود و گفت قرارداد تامین مالی پروژه تهران-مشهد اولین پروژه چینی در ایران در دوره پسا برجام می باشد.
رایزن بازرگانی سفارت چین درتهران پیشرفت شهرکهای صنعتی ، پروژه های پیمانکاری و نمایشگاهها را یکی دیگر از برنامه های مهم در توسعه روابط دو کشور عنوان کرد و روند موجود در زمینه حضور شرکتهای چینی در نمایشگاههای تخصصی ایران و حضور یکی از شرکتهای فعال چینی در زمینه خودرو در ایران را موفقیت آمیز دانسته و بر تداوم همکاریها بطور ویژه با محوریت ” طرح جاده و کمربند ” تاکید نمود.
سید آقازاده ، رایزن بازرگانی ایران در تشریح وضعیت روابط اقتصادی دو کشور گفت : تجارت دوجانبه در ماههای اول سال 2017 رشد مطلوبی داشته است بطوریکه در ماههای اول افزایش 70 درصدی و در شش ماهه اول رشد 37 درصدی را شاهد هستیم و امیدواریم که طی سال 2017 رشد دو رقمی را در صادرات داشته باشیم و یکی از راههای محقق کردن توسعه روابط ارائه مدل ها و الگوهای جدید در اقتصاد می باشد.
وی همچنین توجه ویژه به خدمات را مهم دانسته و با اشاره به قوانین اخیر در زمینه کنترل جمعیتی چین و افزایش رشد جمعیت چین را بازار خوبی برای فعالیت در عرصه خدمات عنوان کرد. وی تقاضای بازار و توجه به بازار چین و نیز ظرفیت تولید را از دیگر موارد مهم برای گسترش همکاری با چین ذکر کرد.
اکبری، مدیر کل همکاری اقتصادی خارجی سازمان سرمایه گذاری و کمکهای فنی و اقتصادی ایران گفت : علیرغم افزایش حجم روابط اقتصادی دو کشور ما حد و مرزی در توسعه روابط ایران و چین قائل نیستیم.
وی ادامه داد: همکاری در زمینه تامین مالی و صدور خدمات فنی و مهندسی مهمترین هدف ما در رابطه با چین می باشد و خوشبختانه تجارت ما به این سطح در حال حاضر رسیده است و اولین پروژه تامین مالی دو کشور بعد از برجام رخ داده است و معتقدیم با فرموله شدن همکاریهای مالی سایر تامین پروژه های مالی آغاز خواهد شد.
مدیر کل همکاری اقتصادی خارجی سازمان سرمایه گذاری و کمکهای فنی و اقتصادی ایران گفت به واسطه ظرفیتهای فرهنگی حضور پیمانکاران ایرانی در کشورهای ثالث ، از دوستان چینی درخواست داریم با پیما نکاران ایرانی در کشورهای ثالث از جمله عراق، افغانستان و آسیای میانه و نیز آفریقا همکاری نمایند و همکاری شرکتهای ایرانی و چینی در کشورهای ثالث می تواند دستاوردهای خوبی داشته باشد.
بحث سرمایه گذاری مستقیم خارجی شرکتهای چینی در ایران و سرمایه گذاری مشترک برای ما مهم است گرچه تاکنون موفقیت چندانی نداشته ایم و در حوزه های پایین دستی نفت و سایر حوزه ها خواستار همکاری با دوستان چینی هستیم و تلاش داریم در سمینارها و نشست های گوناگون رویه های قانونی را برای دوستان چینی تحلیل و تشریح نماییم وبرای معرفی ظرفیتهای سرمایه گذاری در ایران اعلام آمادگی کرده ایم خوشبختانه برخی از شرکتهای جینی در ایران می توانند نقطه وجوه خوبی برای شرکتهای چینی برای حضور در ایران باشند.