جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

پکن:

Beijing

تهران:

Tehran

“گزارش سفر به ارومچی جهت ششمین دوره نمایشگاه چین-اوراسیا 2018”

مقدمه:

عطف به دعوت بعمل آمده از سوی اتاق بازرگانی بین المللی چین از این اتاق جهت حضور در ششمین اکسپو چین-اوراسیا، و پیگیری های انجام شده توسط دبیرخانه این اتاق، پاویون بین المللی ایران در مساحت 90 متر مربع و با حضور بیش از 20 نفر از فعالین اقتصادی به سرپرستی خانم مریم سادات سمیعانی فرد (دبیرکل این اتاق) و به همراهی اینجانب ماندانا قاسم زاده، از فعالین اقتصادی در زمینه های فرش ماشینی و دستبافت، صنایع دستی، تابلو فرش، خشکبار، گلاب و زعفران برگزار گردید و به همین منظور هیات اتاق بازرگانی و صنایع ایران و چین در روز سه شنبه 6 شهریور 97 (28آگوست 2018) عازم شهر ارومچی مرکز استان سین کیانگ چین گردیدند.

چهارشنبه 7شهریور97 (29 آگوست 2018)

ساعت 7:30 مورخ چارشنبه 8 شهریور97 هیات ایرانی مورد استقبال معاون مدیر دپارتمان بازرگانی استان سین کیانگ آقای Nijat Yasen و خانم Jiang En از بازرگانی استان سین کیانگ به عنوان میزبان هیات ایرانی قرار گرفتند و سپس به هتل محل اقامت منتقل گردیدند. لازم به ذکر است با توجه به شرایط حساس کنونی استان سین کیانگ و لزوم محافظت از تجار خارجی در کلیه مراحل سفر نمایندگان از وزارت بازرگانی چین جهت محافظت از هیات ایرانی همراه ایشان بوده و در محل اقامت ایشان سکونت داشتند.

ضیافت شام افتتاحیه نمایشگاه چین-اوراسیا:

این ضیافت به دعوت دولت خودمختار سین کیانگ در مهمانسرای دولتی آن استان با حضور مقامات محلی و میهمانان ویژه نمایشگاه برگزار گردید و آقای  Shohrat Zakir استاندار سین کیانگ ضمن خوشامدگویی به میهمانان حاضر توضیح دادند که ششمین دوره نمایشگاه چین-اوراسیا با حضور کشورهای خارجی به منظور توسعه روابط تجاری چین با کشورهای حوزه جاده ابریشم و کشورهای همسایه این استان برگزار می گردد و در ادامه به اهمیت ابتکار یک کمربند و یک جاده توسط رئیس جمهور محترم چین اشاره داشته و توضیح داد که یک کمربند، یک راه در زمینه های تجارت، سرمایه گذاری، تقویت همکاری بین کشورها، بهبود روابط تجاری و آشنایی فرهنگ کشورها بسیار موفق عمل کرده و برگزاری این نمایشگاه را یکی از راههای مهم پیشبرد این ابتکار عنوان کرد. در ادامه مراسم ضیافت شام برگزار گردید. خانم سمیعانی و اینجانب نیز در مراسم حضور داشتیم.

پس از مراسم نشست هماهنگی فیمابین دبیرکل این اتاق، مسئول میزبانی از هیات ایرانی و اعضاء هیات برگزار شد و در خصوص قوانین نمایشگاه در سال 2018، نحوه عملکرد غرفه داران و حساسیت منطقه از جهت امنیت تجار ایرانی مذاکره بعمل آمد.

پنجشنبه 8 شهریور 97 (30 آگوست 2018)

مراسم افتتاح نمایشگاه چین-اوراسیا در ساعت 11 صبح مورخ پنجشنبه 8 شهریور 97 در محل سالن کنفرانس نمایشگاه با حضور بیش از 500 تن از مقامات چینی و میهمانان بین المللی با موضوع یک کمربند، یک راه مشورت، ساخت و بهره مندی مشترک برگزار گردید.

معاون وزیر بازرگانی و نماینده مذاکرات تجاری بین المللی چین، معاون مدیرکل مرکز توسعه تحقیقات چین، رئیس مجلس سنای افغانستان، معاون نخست وزیر گرجستان، دبیرکل حزب کمونیست استان سین کیانگ و معاون نخست وزیر چین سخنرانان این مراسم بودند.

ابتدا آقای Fu Ziying معاون وزیر بازرگانی چین در خصوص میزان روابط چین با کل دنیا سخنرانی نمودند. ایشان میزان صادرات چین را در چهارماهه سال 2018، 7/744 میلیارد دلار و 669 میلیارد دلار واردات چین را در این سال اعلام داشتند که این آمار6/19 درصد رشد نسبت به سال 2017 را نشان می دهد و تراز تجاری چین 7/57 درصد می باشد.  ضمناً به میزان روابط با کشورهای جاده ابرشم اشاره نمودند و توضیح دادند که پس از این ابتکار میزان روابط چین با کشورهای حوزه جاده ابریشم رشد قابل توجهی داشت.

آقای Chenquanguo دبیرکل حزب کمونیست منطقه اویغور سین کیانگ نیز با اشاره به افتتاح ششمین دوره نمایشگاه با محوریت جاده ابریشم توضیح دادند که این ابتکار موجب تبادل نظر بیشتر و توسعه همکاریهای کشورها، ابداعات منطقه ای گردیده و نقش مهمی در توسعه کشورهای جاده ابریشم بعهده داشته است. ایشان در ادامه توضیح دادند که این ابتکار فرهنگ شرق و غرب چین را بهم مرتبط می کند و ارتباطات در برنامه ریزی موجب فرهنگ برد-برد می گردد.

Hu Chunhua معاون نخست وزیر چین به عنوان سخنران اصلی این همایش اظهار داشت: از زمان مطرح شدن پیشنهاد یک کمربند و یک جاده توسط شی جین چینگ رییس جمهوری خلق چین در سال 2013 میلادی، همکاری های عملی چین و کشورهای واقع درمسیر کمربند و جاده روز به روز عمیق‎تر شده و به نتایج ثمربخشی دست یافته است. چین مایل است با تقویت پیوند راهبردی با این کشورها، گسترش زمنیه‎های همکاری، جست و جوی نقطه جدید رشد تجاری، گسترش سرمایه گذاری و همکاری صنعتی، اتصال و ارتباطات در تجهیزات زیربنایی مانند راه آهن، جاده، بندر، انرژی و مخابرات را تسریع بخشد. چین قاطعانه ضمن تعمیق اصلاحات و درهای باز، پیشبرد آزاد شدن و تسهیل روابط تجارت و سرمایه گذاری، از شرکت های آسیایی و اروپایی استقبال می‎کند با مغتنم شردن فرصت‎های موجود همکاری خود با با شرکت‎های چینی را گسترش دهد.

ایشان خاطر نشان کردند که اتحادیه اقتصادی آسیای مرکزی از روسیه، برنامه راه روشن از قزاقستان، برنامه راه توسعه از مغولستان و راهبردهای توسعه مختلف کشورهای افغانستان، گرجستان و غیره با برنامه ساخت مشترک یک کمربند یک جاده چین اشتراکات مشابهی دارد و نیز فرصتهای همکاری زیادی در اختیار این کشورها قرار داده، امکان توسعه همکاریهای تجاری، اقتصادی و سرمایه گذاری با اروپا فراهم شده و یکصد هزار شغل ایجاد شده است. ایشان در ادامه از حضور کشورها و میهمانان در کریدور منطقه در شانگهای و نمایشگاه واردات به چین دعوت کردند و در پایان این همایش ششمین نمایشگاه چین-اوراسیا به طور رسمی افتتاح شد.

پس از مراسم افتتاحیه در نمایشگاه حاضر شدیم. ششمین نمایشگاه چین-اوراسیا در 70 هزار متر مربع و چهار بخش اصلی شامل سالن همکاری سرمایه گذاری، مناطق بین المللی و هنگ کنگ و ماکائو، تجارت محصولات و دستاوردهای فقرزدایی هدفمند برگزار گردید. پاویون کشوری ایران در این نمایشگاه با فضای 90متر یکی از پربازدیدترین پاویونهای این نمایشگاه به شمار می رفت که صادرکنندگان ایرانی به ارائه محصولات خود شامل فرش و تابلوفرش، فرش ماشینی، صنایع دستی، زعفران، گلاب و عرقیجات پرداختند.

لازم به ذکر است که پس از افتتاحیه این نمایشگاه، غرفه داران در محل پاویون حاضر شده و خریداران حرفه ای از پاویونها بازدید نمودند.

جمعه 9 شهریور 97 (31 آگوست 2018)

در این روز نمایشگاه برای عموم برقرار بود و از ساعات اولیه روز تعداد زیادی از بازدیدگنندگان در نمایشگاه حضور داشتند و اینجانب نیز پاسخگوی سوالات متقاضیان بودم. خانم سمیعانی نیز به همراه نماینده بازرگانی استان سین کیانگ در منطقه ویژه توسعه تکنولوژی و اقتصادی ارومچی در محل Toutunhe عزیمت نمودند.

این منطقه از سال 1951 شروع به فعالیت نموده و در سال 2008 به بهره برداری رسید و طی سالهای اخیر به پیشرفت چشمگیری رسیده است.

با توجه به مدت زمان کوتاه این بازدید فقط امکان بازدید از شرکت China Railway Construction Heavy Industry Co., Ltd (CRCC)، که مجری متروی تهران نیز می باشد، کارخانه اتومبیل سازی GAC که اصالتاً از استان گواندونگ می باشد و شرکت خدمات هوشمند Silk Road on Clouds Intelligent Xinjiang که سازنده برنامه های الکترونیکی و ابداعات و روباتهای هوشمند می باشد فراهم شد. پس از این بازدید نیز ایشان هم در محل غرفه حاضر شدند. در این روز میزبان کنسول سابق سفارت چین در تهران، و آقای Xie Junjie معاون مدیرکل بازرگانی استان سین کیانگ بودیم.

شنبه 10 شهریور 97 (1سپتامبر 2018)

روز 1 سپتامبر آخرین روز کار نمایشگاه بود که از ساعات اولیه صبح در محل پاویون حضور داشتیم و غرفه داران به ارائه محصولات پرداختند. در این روز غرفه داران امکان فروش کالای خود را داشتند و تعدادی از مسئولین نمایشگاه و منطقه نیز از غرفه ایران بازدید نمودند.

این نمایشگاه با حضور بیش از 700 موسسه چینی و خارجی از جمله شرکتهای مشهور مثل مایکروسافت، دل، جانسون وشرکتهای نامدار چینی مانند هوآوی، جی دی که از 35 کشور و منطقه جهان حضور داشتند به کار خود پایان داد.

یکشنبه 11 شهریور 97 (2سپتامبر 2018)

در این روز کلیه هیات ایرانی به دعوت معاون مدیرکل دپارتمان بازرگانی منطقه خودمختار سین کیانگ به ضیافت ناهار دعوت شدند. در ابتدا آقای Xie Junjie ضمن خوشامدگویی به هیات ایرانی حضور ایران در این نمایشگاه را بسیار پررنگ دانسته و توضیح دادند که پاویون ایران یکی از پربازدیدترین پاویونهای این دوره از نمایشگاه بود.

خانم سمیعانی نیز ضمن تشکر از همکاریهای دپارتمان بازرگانی سین کیانگ توضیح دادند که ما از سال 2007 هر ساله در این نمایشگاه حضور داریم و غرفه داران ایرانی به ارائه محصولات خود می پردازند. ایشان به روابط ایران و استان سین کیانگ تاکید داشته و خواستار تسهیل روند تجارت بین این دو منطقه گردیدند. آقای Xie نیز در خصوص مشکلات فعلی و خط آهن سین کیانگ به تهران توضیحاتی ارائه نمودند و درخواست توسعه صادرات استان سین کیانگ چین به ایران را داشتند که خانم سمیعانی توضیح دادند در شرایط فعلی با توجه به سیاستهای ایران و قوانین موجود در تسهیل سرمایه گذاری خارجی پیشنهاد می نمایند شرکتها اقدام به سرمایه گذاری و تولید مشترک در ایران نمایند و مقرر شد قوانین در اختیار ایشان قرار گیرد.

سپس هیات ایرانی نیز به بیان دیدگاههای خود در خصوص ششمین دوره نمایشگاه اوراسیا و تجارت با استان سین کیانگ پرداختند و از آقای Xie خواستند که تسهیلات بیشتری برای تجار ایرانی فراهم نماید.

ملاحظات:

1- شرایط امنیتی استان سین کیانگ نسبت به سالهای گذشته سخت تر شده بود.

2- امکانات نمایشگاه و میزبانی دپارتمان بازرگانی استان سین کیانگ از هیات ایرانی نسبت به سالهای گذشته بهتر ارزیابی می شود.

3- ساختار نمایشگاه بسیار منظم تر از سالهای گذشته بود لیکن مساحت نمایشگاه به نصف رسیده بود که با حذف سالن بین المللی نشان می دهد که دولت محلی قصد کوچک کردن نمایشگاه و محدودیت بیشتر دارند.

4- حضور ایران به عنوان پاویون کشوری مناسب و نحوه اجرا و حضور غرفه داران بسیار مثبت بود، لیکن پیشنهاد می شود برای سالهای آتی پاویون بزرگتر و نزدیکتر به راهرو اصلی در نظر گرفته شود.